Home > Nieuws > Puzzelen met wiskundige vormen op postzegels vol natuur

Puzzelen met wiskundige vormen op postzegels vol natuur

Delen

Met het deze week verschenen postzegelvel ‘De vormentaal van de natuur’ besteedt PostNL aandacht aan regelmatige patronen die ook in de natuur te zien zijn.

In de natuur komen allerlei patronen voor op basis van geometrische vormen zoals rechthoeken, stervormen, cirkels, bollen en cilinders. Door combinaties van die vormen ontstaan volgens wiskundige principes complexe patronen volgens een vaste regelmaat. In het ontwerp van de postzegels ‘De vormentaal van de natuur’ heeft grafisch ontwerper Sandra Smulders gebruikgemaakt van patronen als spiralen, symmetrie, fractals, rijen van Fibonacci en de gulden snede.

Van kerstboomworm tot monarchvlinder
Op de 8 postzegels staan kleurenfoto’s van dieren en planten, als voorbeelden van het verschijnsel van regelmatige patronen in de natuur. De volgende dieren en planten zijn afgebeeld: panterkameleon en kerstboomworm (spiralen), romanesco en varen (fractals), paardenbloem, zonnebloem, nautilus en dahlia (rijen van Fibonacci), monarchvlinder en tijger (symmetrie).

Esthetisch ideale verhouding
Het postzegelvel ‘De vormentaal van de natuur’ is ingedeeld op basis van de esthetisch ideale verhouding van de gulden snede, verbeeld door rechthoeken van verschillende grootte. Volgens de gulden snede verhoudt de grootste rechthoek zich tot de kleinste zoals beide rechthoeken samen zich verhouden tot de grootste rechthoek. De rechthoeken op de postzegels zijn met elkaar verbonden door een witte lijn in de vorm van een spiraal. Andere, minder bekende patronen zijn fractals en de rij van Fibonacci.

Verkrijgbaarheid
Het postzegelvel ‘De vormentaal van de natuur’ telt 8 postzegels in 8 verschillende ontwerpen, met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 22 april 2024 verkrijgbaar bij de Bruna-winkels en via de webshop. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 – 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald. De prijs per vel met 8 postzegels is € 8,72.

Delen

Waidmannsheil nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van jagen via onze digitale nieuwsbrief. Meld je gratis aan en ontvang deze elke maand in je mailbox!