Home > Nieuws > IFAW ontdekt 47 ivooradvertenties zonder bewijs legale verkoop

IFAW ontdekt 47 ivooradvertenties zonder bewijs legale verkoop

Delen

Ondanks aangescherpte wetgeving tientallen ivoren producten gevonden in slechts tien dagen tijd  

Ondanks de in 2021 aangescherpte wetgeving, wordt er nog altijd ivoor verhandeld vanuit Nederland. Dit blijkt uit ‘The Elephant in the Net’, een nieuw rapport van International Fund for Animal Welfare (IFAW), over de online handel in ivoor in de Europese Unie. Van alle in Nederland te koop aangeboden ivoren producten ontbrak het bewijs dat ze legaal mogen worden verhandeld.

Van alle onderzochte Europese landen hebben Duitsland en Frankrijk het grootste aandeel in de ivoorhandel, met respectievelijk 215 en 171 ivooradvertenties voor 430 en 293 producten. “Dankzij de aangescherpte wet- en regelgeving is het aanleveren van legaliteitscertificaten van ivoorproducten inmiddels verplicht. Ik schrik er dan ook van dat deze in Nederland bij alle 47 advertenties met 60 aangeboden producten ontbreken”, zegt Sabine Zwiers, senior campaigner bij IFAW. “Dit laat zien dat de overheid en e-commerce bedrijven, zoals Marktplaats en Catawiki, tekortschieten in het afremmen van de illegale online handel in ivoor.”

Wildlife criminaliteit

Naast het meest voorkomende olifantenivoor (77 procent) is twee procent van het in de EU te koop aangeboden ivoor afkomstig van nijlpaarden, één procent van walrussen, één procent van walvissen en minder dan één procent komt van narwallen. De overige 19 procent is niet te herleiden tot een specifiek dier. In Nederland is deze verhouding anders: 85 procent van het te koop aangeboden ivoor komt van olifanten, zeven procent van nijlpaarden, één procent van walrussen, en zeven procent bestaat uit niet herleidbaar ivoor. Het grootste deel van het in de EU verhandelde ivoor zit in sculpturen (34 procent), miniatuurschilderijen (12 procent) en sieraden (zeven procent). In Nederland geldt dit voor respectievelijk 35 procent, 12 procent en 20 procent. Zwiers: “Onze maatschappij is zich onvoldoende bewust van de gevolgen van de handel in ivoor. Het is namelijk niet alleen verboden, het werkt ook wildlife criminaliteit bij deze diersoorten in de hand. Dat is problematisch aangezien wilde grote grazers zoals neushoorns en olifanten een belangrijke rol spelen in het ecosysteem en het tegengaan van verdere opwarming van de aarde. Bovendien zijn zij al bedreigde diersoorten. Als wij de neushoorn en de olifant als soort willen behouden, dan moeten we nú maatregelen nemen tegen de internationale ivoorhandel.”

Verandering bij overheid, commercie en publiek

De resultaten van het onderzoek wijzen erop dat de handel in ivoor gewoon doorgaat, zonder dat de regels van de nieuwe wetgeving worden toegepast. In haar rapport doet IFAW meerdere aanbevelingen om de handel in ivoor te bestrijden. Zo zouden overheden meer moeten investeren in de handhaving van wet- en regelgeving, bijvoorbeeld met behulp van een monitoringssysteem, en kunnen zij helpen bij het betrouwbaar verzamelen en vernietigen van ivoorproducten. Daarnaast zouden bestaande richtlijnen moeten worden omgezet in bindende en duidelijke wetgeving en zouden overheden een krachtiger standpunt moeten innemen ten aanzien van wildlife cybercriminaliteit. Zwiers: “Verandering begint bij overheden. Het aanpassen van wet- en regelgeving met betrekking tot de ivoorhandel is essentieel om deze te stoppen. Een volledig verbod op de promotie en verkoop van ivoorproducten is op zijn minst noodzakelijk. Ook online en offline marktplaatsen zullen meer verantwoordelijkheid moeten nemen en hun beleid en monitoring aanscherpen. Daarnaast rust er ook een verantwoordelijkheid bij het publiek. Koop geen ivoorproducten, zelfs niet als ze in de uitverkoop zijn. Voor elk ivoren product is een wild dier doodgegaan.”

Over IFAW

International Fund for Animal Welfare (IFAW) is een wereldwijde non-profit organisatie gericht op het behoud van dieren en de natuur. Wij zijn mensen met multidisciplinaire achtergronden, actief in meer dan 40 landen over de hele wereld. We redden dieren, rehabiliteren ze, en laten ze weer vrij in de natuur. Ook herstellen en beschermen we hun natuurlijke leefomgevingen. De problemen die we aanpakken zijn urgent en ingewikkeld. We werken samen met lokale gemeenschappen, overheden, bedrijven en andere non-profit organisaties om wetenschappelijke en praktisch onderbouwde oplossingen te vinden voor het behoud van alle soorten.

Delen

Waidmannsheil nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van jagen via onze digitale nieuwsbrief. Meld je gratis aan en ontvang deze elke maand in je mailbox!