Home > Nieuws > Ganzencursus helpt jagers bij toenemende vraag beheer

Ganzencursus helpt jagers bij toenemende vraag beheer

Delen

Het aantal ganzen in Nederland is de afgelopen decennia enorm gestegen. Daarmee is ook de schade die deze dieren veroorzaken aan met name graslanden toegenomen tot zo’n 55 miljoen euro per jaar. Vanuit de overheid is er mede daarom een sterk groeiende vraag naar het beheer van de ganzenpopulaties. Jagers willen zo goed mogelijk invulling kunnen geven aan deze opdracht. Om de actuele kennis over ganzen te optimaliseren, is er nu de cursus ‘Beter ganzenbeheer’ beschikbaar.

De Stichting Jachtopleidingen Nederland (SJN) en Reinier Enzerink, deskundige op het gebied van ganzenbeheer in Nederland, hebben de handen ineen geslagen bij het ontwikkelen van een nieuwe cursus ‘Beter Ganzenbeheer’. In deze cursus komen alle aspecten die de jager tegenkomt bij het ganzenbeheer aan de orde. Iedereen die interesse heeft in de veelzijdige uitdaging van het beheer van ganzen kan de cursus volgen via de SJN. De eerste cursus wordt in september gegeven in Biddinghuizen. Ook in oktober en november wordt de cursus gehouden.

Waardevolle toevoeging

Het toenemende aantal ganzen in Nederland, vraagt om specifieke aanvullende kennis en vaardigheden van jagers. Tijdens één dagdeel worden alle aspecten die naar voren komen bij verantwoord ganzenbeheer belicht. Dit gaat over het gebruik van lokmiddelen, het plaatsen van een goede lokstal, de aandachtspunten bij het bejagen van de ganzen zelf, het draagvlak bij het publiek, de nazoek met de jachthond en natuurlijk het benutten van het ganzenvlees. Jagers willen graag dat een schot in één keer dodelijk is, om onnodig dierenleed te voorkomen. De ganzencursus is een waardevolle toevoeging op de bezoeken die jagers regelmatig aan de schietbaan brengen om hun vaardigheden op peil te houden en andere initiatieven die wildbeheereenheden in gang hebben gezet, zoals mentorschapsprojecten.

Noodklok

Eerder dit jaar luidden de jagers al de noodklok als het gaat om ganzenbeheer. Hierbij ging het met name om de onwerkbare regelgeving, de verhoogde druk op de jagers door stijgende schadecijfers en beperkingen die worden opgelegd bij de ganzenjacht, die het beheer onnodig lastig maken.

Uitgelichte afbeelding door fotograaf Robert-Jan Asselbergs.

Delen

Waidmannsheil nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van jagen via onze digitale nieuwsbrief. Meld je gratis aan en ontvang deze elke maand in je mailbox!