Home > Nieuws > Een diepgaande blik op de vereisten voor jacht in Nederland

Een diepgaande blik op de vereisten voor jacht in Nederland

Foto door Tima Miroshnichenko: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/veld-kerels-portret-leger-6204485/

Delen

De wereld van de jacht is voor velen een fascinerend en avontuurlijk terrein. De vraag “Wat moet ik doen om te kunnen jagen?” is echter niet zo eenvoudig te beantwoorden als het lijkt. In Nederland, waar elke vierkante centimeter grond lijkt te zijn verhuurd of verboden voor de jacht, zijn er strikte regels en procedures die gevolgd moeten worden. Laten we eens kijken naar de stappen die een aspirant-jager moet nemen om de felbegeerde Omgevingsvergunning jachtgeweeractiviteit (jachtakte) te verkrijgen.

1. Omgevingsvergunning jachtgeweeractiviteit (Jachtakte): Voor het uitoefenen van de jacht is een Omgevingsvergunning jachtgeweeractiviteit vereist. Deze vergunning kan worden verkregen bij de regionale Korpscheftaken van de politie. Het verkrijgen van deze vergunning vereist:

  • In bezit zijn van een door de minister erkend jachtdiploma.
  • In de gelegenheid zijn om te jagen.
  • Een WA-jachtaansprakelijkheidsverzekering hebben die aan de wettelijke eisen voldoet.
  • Een optie op het gebruik van een voor de jacht geschikt wapen.
  • Een deugdelijke wapenkluis.
  • Een positieve uitslag van het gesprek met de politie dat nodig is voor de eerste aanvraag van de vergunning.

Naast deze vereisten moeten leges van €138 worden betaald. De verzekering kan worden afgesloten bij de ‘Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer’ (NOJG) voor €40 per jaar.

2. Toestemming van de politie: De politie controleert grondig alle gegevens nadat alle andere voorwaarden zijn vervuld. Een strafblad kan de goedkeuring in de weg staan, en een gesprek met de politie is vaak nodig om mogelijke problemen te bespreken.

3. Jachtdiploma: Het jachtdiploma wordt verkregen na het slagen voor zowel het theoretische als het praktische jachtexamen. Het theoretische examen vereist het memoriseren van feiten, terwijl het praktische examen fysieke vaardigheden en goed luisteren naar instructies vereist. Een cursus bij de ‘Stichting Jachtopleidingen Nederland’ wordt sterk aanbevolen.

4. Jachtgelegenheid: Het vinden van jachtgelegenheid is een uitdaging. Bezit van minimaal 40 hectare grond maakt het gemakkelijk, maar voor anderen is het een langere weg. Advertenties in jachtbladen, kranten en contact met lokale jagers zijn manieren om jachtgelegenheid te vinden.

5. Lidmaatschap van verenigingen: Hoewel het lidmaatschap van de ‘Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer’ (NOJG) of de ‘Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging’ (KNJV) geen garantie is voor jachtgelegenheid, biedt het wel kansen om in contact te komen met andere jagers.

6. Eerste stappen: Na het behalen van het jachtdiploma moeten de eerste stappen worden gezet. Een plan om jachtgelegenheid te verkrijgen moet serieus worden genomen, waarbij sociale contacten en netwerken van groot belang zijn.

Jagen in Nederland is niet alleen een activiteit, het is een proces dat toewijding, tijd en inspanning vereist. Het volgen van de juiste stappen, het voldoen aan alle vereisten en het opbouwen van een netwerk in de jachtgemeenschap vergroten de kans op een succesvolle jachtervaring.

Delen

Waidmannsheil nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van jagen via onze digitale nieuwsbrief. Meld je gratis aan en ontvang deze elke maand in je mailbox!