Home > Nieuws > ARTIS geeft nieuwe bestemming aan voormalig leeuwenverblijf

ARTIS geeft nieuwe bestemming aan voormalig leeuwenverblijf

Delen

Dit najaar start ARTIS met de transformatie van het voormalige leeuwenverblijf. Het Kerbertterras krijgt nieuw leven als onderdeel van een groter gebied voor bedreigde diersoorten uit Madagaskar. Het iconische rijksmonument ondergaat een zorgvuldige restauratie en wordt met luchttunnels onder meer verbonden met het tegenoverliggende Lemurenland. ARTIS bestemt het nieuwe gebied voor kleinere diersoorten die al in ARTIS-Park leven: de rode vari’s samen met een andere halfapensoort, de ringstaartmaki, en de Madagaskar stralenschildpad. Het nieuwe gebied is een ontwerp van Atelierfront.

Tjerk ter Meulen, manager Dier & Plant: “ Het is gelukt om het 100 jaar oude rijksmonument op creatieve wijze te verbinden met de omgeving. Hiermee geven we de dieren een extra verrijkende leefomgeving met allerlei deelgebieden én komt het rijksmonument volledig tot zijn recht. Bovendien is dit een kans om de sterk bedreigde biodiversiteit van Madagaskar onder de aandacht te brengen bij onze bezoekers. Veel mensen kennen de charismatische halfapen, ook wel lemuren genoemd, zoals de ringstaartmaki’s en de rode vari’s. Wat veel mensen niet weten is dat 98% van de 112 lemurensoorten die we nu kennen, met uitsterven wordt bedreigd.”

horecalocatie de Bakkerij wordt binnenverblijf. © ARTIS, Atelierfront.

Buitengewone biodiversiteit

Ruim 80% van de planten- en diersoorten op Madagaskar komen nergens anders ter wereld voor. Het eiland aan de oostkust van Afrika scheidde zich ongeveer 88 miljoen jaar geleden af van het Indiase subcontinent. Deze langdurige isolatie stelde soorten in staat zich grotendeels los van het vasteland te ontwikkelen. Het nieuwe verblijf in ARTIS-Park wordt geïnspireerd op de verschillende soorten landschappen op het eiland, van natte tropische bossen tot dorre woestijnen en gebergten. Juist die grote diversiteit aan landschappen heeft bijgedragen aan het ontstaan van de vele unieke soorten, omdat elke soort zich heeft aangepast aan hun specifieke leefomgeving.

Helaas worden nu zeker 700 soorten op Madagaskar met uitsterven bedreigd. Bijzondere diersoorten zoals de olifantsvogel, die 300 jaar geleden nog op het eiland rondliep, zijn zelfs al helemaal verdwenen. Bezoekers van ARTIS-Park komen rondom dit nieuwe verblijf meer te weten over Madagaskar’s rijke biodiversiteit en wat we kunnen doen om deze kwetsbare soorten te beschermen.

Rode vari. © ARTIS, Colin Eusman.

Rijksmonument vs. dierenwelzijn

ARTIS is één van de vijf oudste dierentuinen ter wereld en draagt ook zorg voor het erfgoed van 26 rijksmonumenten en 1 gemeentelijk monument, waaronder meerdere dierverblijven. Het Kerbertterras is genoemd naar de in 1927 overleden ARTIS-directeur Coenraad Kerbert. Het is een ontwerp geweest van Bert Johan Ouëndag (1861-1932) en zijn zoon Willem Bert (1899-1967), ook bekend van gebouwen zoals de Heineken Brouwerij in Amsterdam en de Bijenkorf in Rotterdam. Alhoewel het dierverblijf destijds revolutionair was vanwege het open karakter met een waterbarrière in plaats van tralies, zijn deze inzichten nu natuurlijk radicaal veranderd. Het nieuwe ontwerp brengt het Kerbertterras naar de huidige tijd, maar met behoud van de historische waarde.

Kerbertterras tijdelijk open voor publiek

Het Kerbertterras is tot de start van de renovatie tijdelijk toegankelijk voor bezoekers van ARTIS-Park. Via een ponton lopen bezoekers over het water het terras op.

Tegenover gelegen Lemurenland. © ARTIS, Ronald van Weeren.

Delen

Waidmannsheil nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van jacht en dieren via onze digitale nieuwsbrief. Meld je gratis aan en ontvang deze elke maand in je mailbox!